Titel: Schoon water
Onderwerp: Het belang van schoon water
Schooltype: Basisonderwijs
Groepen: Groep 6,7 en 8
Vakgebied: Aardrijkskunde, ICT
Uitvoering door: Uitvoering in groepjes van 2 tot 4 leerlingen
Tijdsinvestering: 2 x 45 minuten
Extra materialen: A2-formaat papier, schaar, lijm en schrijfmateriaal.
Opbrengst: Een poster
Webkwestiemaker: Martijn van Gilst, Annelies van Rest en Rob Vlaar.
Deze webkwestie kan gebruikt worden ten behoeve van de wereldburgerschapskunde. De leerlingen leren om ook kritisch naar hun eigen waterverbruik te kijken en moeten waterbesparing tips opzoeken/bedenken. De leerlingen ervaren op deze manier dat je krachtig bent en dat je zowel je eigen leven als het leven van anderen positief kunt beïnvloeden (empowerment).
Uitvoering in groepjes van 2 tot 4 leerlingen Tijdsinvestering voor leerling(en): 1,5 tot 2 uur. Opbrengst van de WebQuest: poster. Benodigde materialen: A2-formaat papier, schaar, lijm en schrijfmateriaal.
WebQuestmaker(s): Martijn van Gilst, Annelies van Rest en Rob Vlaar. Heeft u op- of aanmerkingen ter verbetering van deze webkwestie? Zijn er links die niet werken? Heeft u aanvullende links? Geef het door aan de webquest-maker!
Een WebQuest is een educatieve speurtocht op het internet. Op de WebQuest vinden leerlingen een opdracht rond een bepaald onderwerp. Deze opdracht voeren de leerlingen (zelfstandig) samenwerkend uit. De benodigde informatie moeten de leerlingen vinden in andere internetbronnen. Deze bronnen zijn websites met informatie over het onderwerp die leerlingen nodig hebben om de opdracht te voltooien. Voor u als leerkracht is het echter misschien ook handig, als u nooit eerder in contact bent gekomen met het fenomeen WebQuest, om te weten hoe een WebQuest uitgevoerd wordt.
Het komt erop neer dat wanneer de leerlingen de volgorde aanhouden van de onderdelen Inleiding t/m Afsluiting, ze een traject doorlopen waarin ze meer leren over bijvoorbeeld drinkwaterzuivering. In dit traject beantwoorden de leerlingen vragen die er toe moeten leiden dat de leerlingen voldoende kennis opdoen om de eindopdracht uit te voeren.
De les rond de WebQuest over water-en drinkwatergebruik bestaat uit een computeractiviteit in de klas en het maken van een poster.
De beginpagina van een WebQuest is de inleiding. Hier maken de leerlingen voor het eerst kennis met het onderwerp en wordt de context beschreven.
Hier wordt de opdracht van de WebQuest, het beantwoorden van vragen door het zoeken in verschillende bronnen en maken van een poster op speelse wijze uitgelegd. Er wordt alleen kort aangegeven wat de bedoeling is en uitgelegd dat de leerlingen door moeten klikken naar "Handelingen" voor meer details.
Hier staan de opdrachten die gemaakt moeten worden stap voor stap beschreven. De laatste opdracht die beschreven staat is de eindopdracht.
Bij de handelingen wordt verwezen naar bronnen die de leerlingen kunnen raadplegen voor het maken van hun opdrachten. Hier staan de URL's die ze daarvoor nodig hebben duidelijk weergegeven.
Hier staan de criteria in waarop beoordeeld wordt. Dit zijn criteria over samenwerking, maar ook criteria over het eindresultaat.
Leerlingen worden bedankt voor het maken van een poster en er wordt kort samengevat wat ze tijdens de WebQuest geleerd zouden moeten hebben.
Het doel van deze opdracht is om de leerlingen inzicht te geven dat kraanwater niet zomaar uit de kraan komt, maar dat er een heel (technisch) proces aan vooraf gaat en dat een goede drinkwaterkwaliteit eigenlijk heel bijzonder is. De leerlingen krijgen inzicht in dit technische proces en worden zo bewust dat water een kostbare grondstof is.
Kerndoel 1: De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven. Lesdoel: Kinderen halen uit de filmpjes informatie om vervolgens in hun eigen woorden op te schrijven.
Kerndoel 2: De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren. Lesdoel: De leerlingen moeten tijdens hun presentatie kunnen verwoorden wat ze willen zeggen en eventuele kritische vragen kunnen beantwoorden.
Kerndoel 4: De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema's, tabellen en digitale bronnen. Lesdoel: De leerlingen gebruiken de gegeven bronnen als informatiebron en kunnen zelfstandig bruikbare informatie filteren, door antwoorden te zoeken op de vragen.
Kerndoel 5: De leerlingen leren naar vorm en inhoud teksten te schrijven met verschillende functies zoals: informeren, instrueren, overtuigen of plezier verschaffen. Lesdoel: De leerlingen leren een informatieve tekst te schrijven.
Kerndoel 6: De leerlingen leren informatie en meningen te ordenen bij het lezen van school- en studieteksten en andere instructieve teksten, en bij systematisch geordende bronnen, waaronder digitale bronnen. Lesdoel: De leerlingen leren studerend lezen om vragen van de webkwestie te kunnen beantwoorden.
Kerndoel 8: De leerlingen leren informatie en meningen te ordenen bij het schrijven van een brief, een verslag, een formulier of een werkstuk. Zij besteden daarbij aandacht aan zinsbouw, correcte spelling, een leesbaar handschrift, de bladspiegel, eventueel beeldende elementen en kleur. Lesdoel: De leerlingen leren een samenvatting te maken en in eigen woorden op te schrijven.
Kerndoel 39: De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu. Lesdoel: De leerlingen leren het belang van schoon water en leren daar zorgvuldig mee om te gaan.
Kerndoel 43: De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind. Lesdoel: De leerlingen leren de waterkringloop. De leerlingen leren over de verdeling zout- en zoet water op de wereld.
Kerndoel 47: De leerlingen leren de ruimtelijke inrichting van de eigen omgeving te vergelijken met die in omgevingen elders, in binnen- en buitenland, vanuit de perspectieven landschap, wonen, werken, bestuur, verkeer, recreatie, welvaart, cultuur en levensbeschouwing. Lesdoel: De leerlingen leren het gebruik en verbruik van water te vergelijken met mensen uit andere werelddelen. De leerling heeft een idee hoeveel water gebruikt wordt per persoon in verschillende landen en in verschillende producten. Leerlingen leren hoe het landschap ontstaat en verandert door het water.
Het product is een poster A-2 formaat waarop de kinderen de antwoorden van de opdrachten opschrijven samen met de vraag. De poster moet aantrekkelijk en verzorgd eruit zien en de informatie moet duidelijk zijn voor iedereen.
De kinderen kunnen in de klas een presentatie houden.
De posters kunnen als een tentoonstelling opgehangen worden.
Hebben kinderen tijd over na het beantwoorden van alle vragen en het maken van een posterpresentatie dan is het mogelijk om het proces van afvalwaterzuivering te onderzoeken. Deze informatie is te vinden op www.zuiderzeeland.nl
Bezoek met de kinderen een waterzuiveringsinstallatie.